Handbollsmatchen mellan Sverige och Israel kan komma att spelas i Karlskrona. Foto: Sveriges Radio Blekinge
Karlskrona

Telenor Arena kan säljas

Brunsberg: "Vi har spekulanter på Telenor arena"
1:26 min

Karlskrona kommun vill sälja Telenor Arena Karlskrona till en privat aktör.
Redan nu finns spekulanter.
– Men de brukar kräva att få köpa även äldreboenden och skolor, säger kommunalrådet Camilla Brunsberg (M).

Karlskrona kommun har gett en konsult ett uppdrag att hitta köpare till Telenor Arena Karlskrona. Och det finns redan spekulanter.

– Vi har intressenter på arenan men konsulten har berättat för oss att de här bolagen ofta vill köpa fler fastigheter, till exempel äldreboenden och skolor, säger Camilla Brunsberg.

Arenan - inget klirr i kassan
Men hur pigg den styrande Femklövern är på det vill hon inte säga i nuläget. Men helt klart är att bara sälja arenan inte ger särskilt mycket klirr i kassan eftersom kommunen i ett andra steg måste betala för att hyra arenan.

Det behövs alltså fler fastigheter i en sån försäljning. Och uppdraget till konsulten är att titta på vilka fler fastigheter som skulle kunna säljas till privata aktörer.

– Att vi tittar på just arenan är att vi vet att det finns intresse för en utbyggnad och att det finns intressenter för det, säger Camilla Brunsberg.

Pengar till Pottholmen
Poängen med en försäljning är att få loss pengar till stora investeringar som till exempel Pottholmsområdet i centrala stan där havsnära bostäder ska byggas.

En försäljning av arenan lär inte bli något större politisk bomb i kommunen. I förmiddags hade socialdemokraterna en presskonferens där de föreslog en försäljning av arenan. Enda skillnaden är att de vill använda pengarna till att skapa fler jobb inom till exempel besöksnäringen.

– Vi behöver pengar till att nysatsa i kommunen. Särskilt efter måndagens varsel på Telenor, säger oppositionsrådet Patrik Hansson (S).

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".