Varje år börjar 15 000 ungdomar röka - siffror som drogförebyggande samordnaren Ulf Clang vill förändra. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Ronneby/Olofström

Ronneby och Olofström hoppas på tobaksfri skoltid

" Viktigt att vuxna reagerar"
1:25 min

Nu tas krafttag för att få fler ungdomar att välja bort cigaretter och snus. Ronneby och Olofström kommun är först ut med att vilja få till en tobaksfri skoltid och flera föreläsningar om ungdomars rökvanor hålls i veckan för politiker, skolpersonal och föräldrar.

Ulf Clang är drogförebyggande samordnare i Olofström kommun och han varnar för att ungdomar som röker löper större risk att börja använda cannabis.

– Det är väldigt få ungdomar som använder cannabis som inte provat tobak, säger han.

Nästan 300 nya rökare varje vecka
I Sverige är det 15 000 ungdomar som börjar röka varje år. Det är alltså 290 ungdomar per vecka som för första gången drar sitt första bloss.

Enligt tobakslagen är det förbjudet att röka på skolans område, men lagen är ju lätt att kringgå genom att helt enkelt gå en bit bort från skolgården.

Vuxna reagerar
Ronneby och Olofström är först ut i länet med att satsa på tobaksfri skoltid. Dock finns än så länge inga politiska beslut på att införa det, men arbetsgrupper finns och genom föreläsningar hoppas Ulf Clang att lärare, föräldrar och andra vuxna går samman och tydligt visar att det inte är okej att ungdomar röker - både på fritiden och under skoltid.

– Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna reagerar. Det är oerhört viktigt. I min värld är det så att om vi inte reagerar så är det samma sak som att inte bry sig, säger Ulf Clang.

Rebecka Gyllin
rebecka.gyllin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".