Det är framförallt inbrotten som minskat kraftigt på Snäckebacksskolan. Foto: Scanpix.
Ronneby

70 procent färre brott på Snäckebackskolan efter krafttag

Ulf Månsson: "Vi hade nästan skyltfönster här"
1:18 min

Med små och enkla medel har polis och personal på Snäckebackskolan i Ronneby lyckats sänka antalet anmälda brott med över 70 procent på skolan. Framför allt är det antalet inbrott som minskat sedan närpolisen tipsade om en rad förändringar, exempelvis hur skolans musikinstrument syntes ut på gatan.

– Självklart vill man visa och vara stolt över det man har men samtidigt måste man vara medveten om att det kan inte lysas upp på det viset, säger fritidspedagogen Ulf Månsson.

Arbetet med att minska antalet brott på Snäckebackskolan ingår i det samverkansavtal som kommunen och närpolisen i Ronneby arbetat med.

Brotten minskade
Innan arbetet drog igång anmäldes 38 brott under ett och ett halvt år, under det följande ett och ett halvt året som man samarbetade med polisen sjönk anmälningarna till elva stycken.

Förutom att sluta skylta med dyra musikinstrument fick skolan tipset att det nog inte var en så bra idé att det låg fullt med knytnävsstora stenar runt skolgården. Pangade rutor för 340 000 kronor var, om inte annat, ett tecken på det.

Enkla åtgärder
Mats Hadartz som är närpolis chef i Ronneby är givetvis nöjd med utvecklingen och han menar att det egentligen är ganska enkelt att minska exempelvis risken för inbrott och skadegörelse.

– Man tänker inte fullt ut på säkerheten, det är inte svårt men det handlar om ett sätt att tänka, säger han.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".