1 av 2
Halleys Komet.Foto: Scanpix
2 av 2
Spanar. Bernth Svensson, ordförande i astronomiföreningen. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Inrikes

Passa på att kometspana - det dröjer sex miljoner år till nästa gång

"Bäst syns den nästa vecka"
0:29 min

I veckan kan vi i Sverige få se en komet färdas över himlen. Och det gäller att passa på, för nästa gång den visar sig är om drygt sex miljoner år.

Det handlar om kometen C/2011 L4 Pan Starrs som forskare tror har en längd på hela fem kilometer.

För att ha bäst chans att se den bör du vara uppmärksam tidigt på kvällarna mellan den 12 och 15 mars och hålla ögonen vid horisonten.

En av dem som definifivt tänker spana är Bernth Svensson, ordförande i astronomiföreningen i Karlskrona. Han berättar att det hittills har varit en fin vår med flera metoeriter och nu alltså den kommande kometen. 

– Vi ska göra en observation på onsdag i nästa vecka, för då ligger den troligen lite högre på himlen. Vi har inte bestämt om det blir från bryggareberget eller observatoriet på af Chapman, berättar Bernth Svensson. 

Han tror att det blir svårt att se kometen med blotta ögat och tipsar om att använda kikare. Själv har han sett ett antal kometer sedan han som liten började intressera sig för astronomi. 

– 1976 såg jag Comet West och 1997 Hale bopp. Men den jag tyckte var roligast att se var nog Halleys komet 1985 och 1986. Den hade jag läst om när jag var liten i början av 50-talet, så det var kul att den dök upp 70 år senare, säger han.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".