Blekinge

Köttfri dag eller mer kött? Vi lät politikerna debattera

Pettersson (C): "De i vår ålder kan minska på köttet"
4:02 min

En vegetarisk dag i veckan för att förbättra miljön - eller mer kött för stödja den svenska köttindustrin? Vi lät vänsterpartisten Sara Högelius och centerpartisten Petronella Pettersson från Mörrum debattera. Vad anser du? Tyck till här!

Sara Högelius (V), från Hasslö har motionerat om en köttfri dag på Landstinget i Blekinge för miljöns skull. Hon menar att Landstinget redan är bra på att använda ekologiska varor, men bör gå ett steg längre. 

– Vi vet att vi måste minska köttkonsumtionen för att få ett hållbart samhälle. För mig handlar det om att ta ansvar för miljon. Dessutom visar forskning att vi blir rfiskare av minskat köttintag, säger hon. 

Petronella Pettersson (C) från Mörrum talar sig däremot varm för att vi istället ska äta mer, främst svenskt kött. Ett av hennes argument är att barn och gamla måste få i sig tillräckkligt med näring.

– Vi som är i medelådern skulle må bättre av att äta mindre kött. Men barn som växer och äldre behöver tvärtom äta mer kött, säger hon.

Kan man inte få i sig de roteiner man behöver av en vegetarisk kost då?

– Inte fullvärdiga proteiner.  Många äldre har dessutom svårt att få i sig vitaminen B12, något som finns i kött, säger hon. 

På det svarar Sara Hagelius att hon inte menar att vi ska sluta äta kött helt. 

– Men vi måste minska konsumtionen. Att äta mindre kött en dag i veckan är ingen uppoffring, säger hon. 


 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".