1 av 2
Ann-Christine Roxberg vill inte sätta någon etikett på sig själv. "Kalla mig transperson, det är mest rättvisande", säger hon. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Växjö

Kyrkoherden Åke blev Ann-Christine

"Beslutet var inte svårt att fatta"
14 min

Kyrkoherden Ann-Christine Roxberg föddes som man. För tre år sedan så bestämde hon sig för att lämna Åke bakom sig. Och hon vill inte stämplas med någon etikett.

– Vi är alla människor, räcker inte det?

Det var strax innan kyrkoherden Åke Roxberg skulle fylla sextio som hon bestämde sig för att berätta för sina arbetskamrater att hon hade bytt namn till Ann-Christine och tänkte börja klä sig som en kvinna till vardags.

Känslan av att vara någon annan hade funnits där sedan hon var liten. 

– Men jag föddes ju på femtiotalet, då pratades det knappast om HBTQ. Pojkar var pojkar, säger hon. 

Reaktionerna på jobbet blev starka, men Ann-Christine har fått väldigt mycket stöd av kollegerna. 

– De har gjort en resa de också. Men det är klart att jag tänkte mycket på hur det skulle tas emot. Chefar man för ett arbetslag på 17 personer och ett antal församlingar så för det ett ansvar med sig, säger hon. 

Ann-Christine får ofta frågan om vad hon egentligen är. Man eller kvinna? Transexuell eller transvestit? Men hon vill inte sätta någon etikett på sig själv. 

– Jag gillar inte fack och etiketter. Kalla mig transperson. Trans betyder att gå över till andra sidan och det har jag ju gjort när det gäller attribut som kvinnokläder och namn, säger hon. 

Att folk har ett stort behov av att veta "vad" folk är, tror hon beror på trygghet. 

– Vi vill ha ordning och räta rader. Det ger en känsla av trygghet att veta vad en människa är. Men först och främst är vi alla människor, räcker inte det? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".