En egen intervju med kronsprinsessan Viktoria för drygt sju år sen var ett scoop för Mediaboom. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Karlskrona

Hotade Mediaboom hoppas på sponsorer

Sponsring kan bli räddningen för nedläggningshotade Mediaboom. Tidningen görs av funktionshindrade journalister och tidningen står inför en eventuell nedläggning sedan Karlskrona kommun hotat att dra in sitt stöd.

Journalisterna i redaktionen har funderat på vad som händer om kommunen gör allvar av hotet.

Och några av dem, Gert-Åke Johansson och Lis-Marie Pettersson, menar att en lösning kan vara att försöka hitta sponsorer.

– Vi pratar om sponsringspengar från sponsorer, säger Gert Åke Johansson

Mediaboom kanske är mest kända för att ha varit med om att göra scoop som intervjun med kronprinsessan Viktoria och för att ha intervjuat andra kändisar.

Men de lyfter också samhällsviktiga frågor för funktionshindrade ur sitt eget perspektiv.

Redaktionen på tolv funktionshindrade journalister gör tidningen på sin fritid.

Men snart kan det alltså vara slut med skrivandet. Karlskrona kommun anser att studieförbundet Vuxenskolan inte har skött sin plikt att redovisa skriftligt hur tidningens bidrag, på 20 000 kronor används.

Vuxenskolan menar tvärtom att det inte ställts krav på redovisning.

– Det är helt nytt, säger Jessica Andersson på Vuxenskolan.

Hon håller just nu på att göra den redovisning som kommunen vill ha.

Tveksam till sponsring
Och hon är inte lika positiv till tanken på att ersätta ett uteblivet kommunstöd med bidrag från privata sponsorer, som hennes journalister är.

– Ett årligt bidrag från Karlskrona kommun säkerställer ju produktionen av tidningen, säger Jessica Andersson på Vuxenskolan.

Men några garantier för fortsatt stöd finns inte.

Bättre redovisning
Claes Wiridén, handikappförvaltningens chef, vill se en bättre redovisning innan man funderar över att bidra med mer pengar.

Jessica Andersson på Vuxenskolan säger att tidningen står och faller med kommunstödet - det handlar om 20 000 kronor, alltså en bråkdel av handikappförvaltnings budget på 325 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".