Ogillar hemliga avtal. Landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S) säger nej till hemliga medicinavtal. Foto:Henrik Olsson, Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Landstinget nobbar hemligt avtal

Landstingsråd: "Något att dölja med hemliga avtal"
1:46 min

Läkemedelsföretaget Janssen erbjuder Landstinget Blekinge en cancermedicin med både rabatt och pengarna-tillbaka-garanti. Men kravet är att avtalet hemligstämplas och det kravet möts med tveksamhet på landstinget.

Läkemedlet Zytiga förlänger livet med i genomsnitt fyra månader för de patienter med dödlig prostatacancer. Men Zytiga är dyrt.

Drygt 1,1 miljoner kronor kostar de fyra månaderna. Och det är så pass dyrt att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i våras sa nej till att medicinen ska ingå i högkostnadsskyddet.

Pengarna-tillbaka-garanti
Då vände sig istället läkemedelsföretaget Janssen direkt till landstingen och erbjöd både rabatt och en pengarna-tillbaka-garanti. Om patienterna inte överlevde de fyra månaderna så skulle landstinget få tillbaka pengarna.

Men det fanns en hake. Avtalet mellan Janssen och landstinget skulle hemligstämplas.

"Något att dölja"
– Då har man ju något att dölja. Jag förstår inte vitsen med att skriva på ett avtal som vi inte kan lyfta fram i ljuset och visa för våra väljare och skattebetalare, säger landstingsrådet Per-Ola Mattsson (S).

Region Västra Götaland är först i landet med att skriva på det hemliga avtalet, något som Per-Ola Mattsson menar sätter press på resten av landets landsting.

Trycket ökar
– Om ett eller flera landsting skriver på så ökar ju trycket på de landsting som inte skrivit på, säger Per-Ola Mattsson.

Vad spelar då ett hemligt avtal för roll om patienter kan få leva lite längre? Inte alls för människor med prostatacancer, tror Per-Ola Mattsson.

Fler hemliga avtal
Däremot är frågan pricipiellt viktig för landstinget. Ett hemligt avtal kan bli två som kan bli ännu fler, och plötsligt är det inte längre en offentlig verksamhet där det är tydligt vad skattepengarna används till.

Om det dessutom är hemligt hur pass bra Zytiga fungerar så är det riktigt illa, säger han.

– Om det också ingår i avtalet så betyder det att vi inte får berätta hur bra eller dåligt Zytiga fungerar. Det hör man ju själv att det låter som en dålig kriminalare, säger Per-Ola Mattson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".