Trafikläraren Annica Fhärms arbetsplats är i bilen, och hon välkomnar utvecklingen av krockdockor som idag är anpassade efter mäns anatomi. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
Blekinge

Förbättrad krockdocka ska gynna kvinnor

"Jag vill ha en säker bil när jag kör"
1:26 min

Kvinnor drabbas lättare än män av pisksnärtsskador, och att bilstolar och nackstöd är anpassade efter en typiskt manlig bilförare förbättrar inte oddsen. Nu ska en förbättrad krockdocka gynna alla bilförare.

Den nya krockdockan väcker positiva reaktioner.

– Jag vill ju ha en säker bil när jag kör, och då tittar man både på bilen, airbagen, nackstödet och stolen, säger Annica Fhärm har jobbat som trafiklärare i Karlskrona i 13 år.

Kvinnor drabbas hårdare
Att alla bilförare ska kunna sitta lika säkert i sin stol kan tyckas självklart, men enligt Dagens Nyheter löper kvinnor upp till tre gånger större risk än män att drabbas av svåra pisksnärtsskador.

Sedan slutet av 90-talet har Chalmers tekniska högskola använt en docka vars anatomi stämmer in på en genomsnittlig man vid krocktester av bilstolar och nackstöd. På grund av att stolarna fungerar olika beroende på om det är en kvinna eller om det är en man som sitter i dem vid påkörningar bakifrån, så gör nu forskarna om dockan.

Positivt inställd
Även i Blekinge är siffran på halsryggsskador högre för kvinnor än för män, och Annica Fhärm välkomnar uppgraderingen av krockdockorna så att bilstolar i framtiden även passar kvinnliga förare.

– Det är klart att vi kvinnor inte ska vara mer utsatta än männen, så för båda könens skull är det bra att man tar fram en bra stol för oss kvinnor. Med tanke på att jag kör i yrket känns det inte alls bra att jag inte har samma säkerhet som männen, så kommer det fler studier är det ju skitbra om det kan utvecklas till en bättre bil för oss kvinnor också, säger hon.

Elin Samuelsson
elin.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".