Sölvesborg

Markus Alexandersson (S) JO-anmäler polisen

Markus Alexandersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborgs kommun, anmäler polisen i Skåne till Justitieombudsmannen, JO.

Det var i slutet av februari som Markus Alexandersson fattade beslut om ett omedelbart omhändertagande av en pojke i 15-årsåldern. Det eftersom pojken har drogproblem och hade varit borta från sitt hem i flera dagar.

Begäran skickades till polisen som fick i uppgift att genomföra beslutet och föra pojken till ett ungdomshem.

Återfunnen
Enligt JO-anmälan hörde några dagar senare polisen av sig till Markus Alexandersson och meddelade att pojken hade kommit hem igen och att den handräckningsbegäran som gjordes inte längre var giltig eftersom han var återfunnen.

Markus Alexandersson nöjde sig inte med detta besked utan hänvisade till lagstiftningen och begärde att polisen skulle genomföra beslutet och verkställa så att pojken kom till behandlingshemmet. Men polisen svarade att det inte är deras jobb och att Alexandersson bör läsa på lagen.

Agerande försvårar
Nu JO-anmäler alltså Markus Alexandersson Polisen i Skåne för att de inte verkställt den begäran som lämnats till dem, samt för att polisen överprövat den bedömning som gjorts av socialtjänsten.

I anmälan skriver Sölvesborgs kommun:
"Polismyndighetens agerande försvårar allvarligt för Individ- och familjeomsorgen i Sölvesborgs kommun att utföra sitt arbete och sätter genom sitt underlåtande att verkställa handräckningsbegäran en ung individ i en för honom utsatt situation."

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".