Förfalskningar av svenska sedlar är ofta sämre än utländska. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Blekinge

Folk försöker rita egna sedlar

Sedelexpert: "Någon bytte ut porträttet mot Mona Lisa"
10 min

Trots att antalet förfalskade sedlar minskar så är det varje år en hel del som försöker. Ibland är försöken inte särskilt avancerade. Det händer att folk ritar sina egna sedlar.

Varje år får Statens kriminaltekniska laboratorium in 1800 misstänkt falska sedlar. Efter kontroll visar det sig att 1400 av dem är falska.

– Vi har märkt en nedgång i antalet falska sedlar, säger Michael Johansson som är sedelexpert på SKL.

"Kan ta halvtimme"
Nyligen skickade polisen i Blekinge in en hundralapp som var styvare än vanliga sedlar och som misstänktes vara falsk. Efter en kontroll visade det sig att den visserligen var styvare än vanligt men den var äkta.

– När det gäller de flesta svenska sedlar märker man om den är falsk redan när man tar upp den ur kuvertet men det kan ta upp till en halvtimme, säger Michael Johansson på Statens kriminaltekniska laboratorium.

Mona Lisa på sedeln
Kvaliteten på förfalskade sedlar varierar väldigt mycket. Ofta är de svenska sedlarna mycket sämre gjorda än euro och dollar.

Det tror SKL beror på att vi inte är så vana vid falska sedlar i Sverige. Därför är vi inte så vaksamma och förfalskarna behöver inte lägga så mycket arbete på förfalskningen.

– Vi har fått in handritade sedlar. Det värsta jag sett som ändå lyckats passera är en tjugokronorssedel där någon bytt ut porträttet mot Mona Lisa och baksidan varit helt vit. Man hade lyckats handla för den, säger Michael Johansson som är sedelexpert på Statens kriminaltekniska laboratorium.

Så granskar du en sedel för att se om den är äkta.

Känner du till säkerhetsdetaljerna på äkta sedlar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".