Loreen, omgiven av "tweenies". Foto: Scanpix.

Tweenie - mittemellan barn och tonåring

Susanne Alm: "Man kanske kan sminka sig till fest"
5:25 min

Man har en bit kvar till tonåren, men har på sätt och vis lämnat barndomen. Vad är man då? Kanske en så kallad tweenie, en ungdom mellan åtta och tolv år, vars liv forskarna nu intresserar sig för.  

Det stora europeiska forskningsprojektet iFamily går ut på att kartlägga 8 till 12-åringars levnadsvanor. Det är ungdomar i detta åldersspann som kallas för tweenies, en sammanslagning av de engelska orden "teen" och "between". Man anses då inte riktigt vara tonåring, men inte heller renodlat barn.  

Men vad är det egentligen som är så intressant med den här fasen i livet?  Psykoterapeuten Susanne Alm förklarar att man då börjar öva sig på att vara vuxen, till exempel genom att lägga undan leksakerna, börja använda mer vuxna kläder och kanske skaffa pojk-eller flickvän. 

– Tidigare kallades det för latensfasen, vilket är lite konstigt eftersom det händer så väldigt mycket. Man tar ett steg från sina föräldrar och kompisarna blir viktigare. Samtidigt behöver man fortfarande sina föräldrar väldigt mycket, säger hon. 

Susanne Alm berättar att grupptillhörigheten spelar stor roll under tweenie-fasen. Det känns viktigt att inte skilja ut sig för mycket från de andra runtomkring. 

– Det kan ta sig olika uttryck beroende på om man tillbringar mycket tid på internet i chattforum, eller lägger mycket tid på idrott, säger hon. 

Hon menar att det är viktigt som förälder att fortsätta vara närvarande hos sitt barn, även om hon eller han kan ta ett visst avstånd. 

– Det handlar ändå om ganska små barn som inte kan se konsekvenser av sitt handlande på samma sätt som en vuxen eller en tonåring. Därför är det viktigt att vi vuxna finns med i barnets värld, förklarar hon. 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".