Svatmögel i taket Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Karlskrona

Hyresgäster tvingas leva med mögel

"Vi vill åtgärda det så snabbt som möjligt"
1:41 min

Det kan ta flera månader innan Karlskrona kommun agerar när någon slår larm om fuktskador i hemmet, trots att det kan påverka hälsan. Miljöavdelningen har för få inspektörer, enligt miljöchefen, och det drabbar de boende.

Amanda har väntat på hjälp i fyra månader. Hon bor i Karlskrona och visar var det är mest problem i lägenheten.

 – Det har regnat in här, och här ser du att vi tejpat eftersom det drar så mycket. Här kan du se att en plastmatta har lossat, säger hon och pekar.

Vardagsrummet angripet
Problemen började för ett år sedan. Vardagsrummet var angripet av svartmögel och fastighetsägaren tapetserade om. Men fortfarande kvarstår problem. Det kostaterades aldrig att fukten i väggarna var helt borta och nu oroar sig Amanda över att de nya tapeterna börjat ge efter.

 – Jobbigast är lukten, unket och instängt, ändå har jag tilluftsventiler här inne, säger hon.

Vi befinner oss i rummet som hon nu tycker är värst. Det har små möbler, färgglada textiler och golver är täckt av lego.

– Det är mina söner som bor här, tre och fem år gamla, säger Amanda.

Överbelastade inspektörer
Är man, som Amanda, oense med fastighetsägaren om fuktskadorna går det att vända sig till kommunen för hjälp.

Den 13 november lämnade Amanda in en olägenhetsanmälan. Men inte förrän nu, nästan fyra månader senare, kommer de på inspektion. Efter att hon själv hörde av sig. Hennes fall är inte ovanligt. Miljöinspektörerna är kraftigt överbelastade. Avdelningen har i nuläget nästan 80 pågående ärenden som hanteras av motsvarande en heltidstjänst.

Robert Johannesson, miljöchef i Karlskrona, tycker det är allvarligt att de inte kan agera snabbare.

– Ja alltså framförallt om någon är utsatt för en hälsorisk så vill vi ju agera så snabbt som möjligt, säger han.

Att exponeras för mögelsporer kan vara skadligt för den överkänsliga, annars kan man utveckla en känslighet.

Förvaltningen håller med om att fler personer behövs. För att få bukt med problemen kommer en person till att anställas, troligtvis efter sommaren. Robert Johannesson är dock tveksam till om det räcker.

- Det kanske inte räcker i en kommun av Karlskronas storlek, men det kommer att märkas skillnad redan med en tjänst till, säger han.

Nina Kruse
ninakruse@sverigesradio.se

Fukt och mögel

Fukt är den enskilt viktigaste orsaken för tillväxt av mögel. Synliga tecken på en fuktskada kan vara fuktfläckar, missfärgningar, bubblor i mattan och tapeten eller att färg flagnar.
Mögel kan se ut på olika sätt och ha olika färg. Ibland kan man känna mögellukt utan att hitta något mögel. Mögellukt biter sig lätt fast i kläder och textilier.

Hur märker man om bostaden är drabbad av fukt och mögel?

Människor som vistas i bostäder med fukt och mögel, rapporterar ofta om hudirritationer och problem med luftvägar och ögon. För personer som lider av allergiska besvär eller har känsliga luftvägar och slemhinnor finns anledning till försiktighet. Mögelallergi är ovanligt. De som är allergiska mot mögel är ofta allergiska mot andra ämnen också.

Var gör jag om min bostad har problem med fukt och mögel?

Den som hyr sin bostad så ska i första hand kontakta fastighetsägaren.
Kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningens miljöavdelning eller Hyresgästföreningen om de åtgärder fastighetsägaren vidtar inte är tillräckliga.
Den som själv äger sin bostad kontaktar sitt försäkringsbolag.
God ventilation är viktigast för att förhindra uppkomsten av fukt och mögel. Det är dock inte alltid det hjälper, fukt och mögel kan även uppkomma av konstruktionsfel, materialfel osv.

Källa: Karlskrona kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".