Billy Ingemarsson chef blekingepolisens miljö-, it-brott och bedrägerienhet, tycker inte att det känns bra att så många drabbas. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Misstänkt falska porrfakturor kan inte stoppas

Åklagaren: "Det här är en följd av att man lever i ett rättssamhälle"
1:24 min

Sedan årsskiftet har polisen känt till ronnebybon som står för företaget som skickar ut misstänkt falska porrsurffakturor, men polisen har inte gjort något ingripande. Under tiden kan företaget fortsätta skicka ut fakturor, som nu är över 1000 stycken.

Och trots att de första anmälningarna kom för mer än två månader sedan, vill åklagaren Bo Birgersson i Malmö ha mer på fötter.

– Det här är en självklar följd av att man lever i ett rättssamhälle. Fram till att en rättsmyndighet har kommit fram till att ett förfarande är brottsligt så får du naturligtvis fortsätta, säger han.

Nya anmälningar
Varje dag kommer mellan femton och tjugo nya anmälningar, de nyaste om fakturor som skickats ut bara de senaste dagarna.

Enligt blekingepolisen kommer fakturorna från ett företag som företräds av en ronnebybo, som polisen har känt till ända sedan årsskiftet.

Det har alltså gått två och en halv månad, trots det görs inget ingripande för att stoppa utskicken.

Misstänkt brott
Och så länge åklagaren inte beslutar om att anhålla företagaren, kan blekingepolisen inte göra något.

För Billy Ingemarsson, som fortfarande får in femton, tjugo nya anmälningar varje dag, känns det inte bra att ett misstänkt brott kan fortsätta.

– Vår strävan är ju att försöka få slut på det här så fort som möjligt. Det drabbar allt för många människor, säger han.

Men det är inte så lätt att avgöra var gränsen för brott går, enligt åklagare Bo Birgersson. Innan man gör något måste man vara 100 procent säker på att åtalet håller för en prövning i rätten.

– Vi kan ju inte ha något slags näringscensur så att man ingriper mot verksamheter som man tycker illa om eller tror att det är fel på, säger han.

Carina Melin  
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".