Då: avrättningsplats. Nu: lekplats. Foto: Daniel Kjellander /Sveriges Radio.
Karlskrona

Avrättningsplatsen blev lekplats

Ola Palmgren: "Ju fler gånger man blev påkommen ju högre böter blev det"
4:06 min

Nu har den exakta kullen där man avrättade och hängde folk i Karlskrona under cirka 200 år hittats. Idag ligger där en lekplats och några hus.

– Någon har skrivit galgabacken tvärs över den här lilla kullen, säger museipedagog Ola Palmgren.

Blekinge museums arkivpersoner fann nyligen ett kryss på en karta där det stod galgabacken tvärs över en specifik kulle på Galgamarken i Karlskrona. Kullen ligger intill parken vid Monsunen nära den gamla infartsleden till stan.

– Namnet Galgamarken säger ju att det varit här, men nu vi har fått en bättre placering, säger museipedagog Ola Palmgren.

Flera sätt att dö på
– Platsen är väldigt logisk. Den stod här, en bit från stan, och var till för att skrämma folk från att begå brott. Man avrättade människor genom halshuggningar, bålbränningar, steglingar och hängningar. Kropparna fick sedan vara kvar för att man skulle få se vad som hände med brottslingar.

Bland de straff som man dömdes till dödstraff var bland annat otrohet. Var paret ogifta, eller om en av parterna var gifta, blev det böter.

– Men var båda gifta på annat håll så blev det dödstraff, säger Ola Palmgren.
– Bostadsförhållanden under 1700-talet gjorde att det var lättare att ta reda på om folk var otrogna, men sen har ju naturen också ett sätt att visa om man har gjort något. Blev en kvinna gravid handlade det ju egentligen bara om att ta reda på vem som gjort det

Galgen var en trebening
Det var mellan åren 1680 till 1850 som man avrättade människor där. Själva galgen ska ha varit utformad som en trebening, det vill säga utan fallucka. Man var med andra ord tvungen att hissa upp de som skulle hängas.

– Det finns berättelser från Storbrittannien som säger att anhöriga brukade hänga i benen på de som skulle hängas, allt för att döden skulle komma snabbare, berättar Ola Palmgren.

Vid tiden fanns det enligt Ola Palmgren även en skampåle framför Tyska kyrkan där man fjättrade människor. En gång avrättades också två falskmyntare mitt på torget i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".