Dags att se över stearinljusförrådet? Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix.
Blekinge

Bandvagnar i beredskap inför snöoväder

Ett kraftigt snöfall drar in över Blekinge i natt och når sin kulmen i morgon eftermiddag. Strömavbrott är att vänta och de besvärliga läget med hårda vindar och stora mängder snö gör att man nu sätter bandvagnar i beredskap.

SMHI räknar med att det kommer falla mellan fem och femton centimeter snö och tillsammans med kraftiga vindar innebär det risker, till exempel i trafiken. SMHI har därför utfärdat en så kallad klass 1-varning.

Manar till försiktighet
– Man måste vara väldigt försiktig om man ger sig ut på vägarna i morgon, säger Madeleine Granlund meterolog på SMHI.

Det kommer blåsa hårda vindar med storm i byarna och blåsten fortsätter även under tisdagen fast då i kombination med rikliga mängder snö.

Och vädret kommer troligtvis att innebära strömavbrott, enligt elbolaget Eon. Risken för störningar i elnätet är överhängande.

Bandvagnar i beredskap
– Vår bedömning är att det finns risk för strömavbrott, främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län. Det största problemet är kombinationen av storm och stora mängder snö, som också kan göra det besvärligt för våra montörer att komma fram om det blir fel på elledningar. Vi har därför ett antal bandvagnar i beredskap, säger Anders Klemedsson, driftchef för Eons elnät.

Elbolaget har ökat beredskapen i de mest utsatta regionerna inför det hårda vädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".