Foto: Scanpix
Litteratur

Fler könsneutrala karaktärer i barnböckerna

Bibliotekarien: "Det finns två barnböcker med 'hen'"
5:52 min

Det blir allt vanligare att huvudpersonerna i bilderböcker för mindre barn inte har något specificerat kön. Även homo- och bisexualitet tar allt större plats i barnlitteraturen.

Det är den årliga rapporten från Svenska barnboksinstitutet som visar att karaktärerna i barnböcker allt oftare är könsneutrala. Ett exempel är den omdiskuterade "Kivi och monsterhund", som kom ut förra året och var den första barnboken att använda pronomenet "hen". 

Sara Thörnquist, bibliotekarie på Ronneby stadsbibliotek håller med om att fler personer i barnböcker varken är "pojke" eller flicka", men upplever att trenden inte är speciellt ny. 

– Barnboksinstitutet lyfter till exempel böckerna om "Bäbis" av Ann Forslind. De kom redan 2007. Min egen favorit är "Abborrens ränder" från 2005. I ingen av böckerna framgår vilket kön huvudpersonen har, förklarar Sara Thörnquist. 

Hon förklarar att hon själv alltid försöker att ha ett genusperspektiv, både när hon köper in böcker till biblioteket och när hon pratar med barn om böcker.

– Jag tycker det är viktigt att välja både pojkar och flickor som huvudkaraktärer när jag håller bokprat med barn. Dessutom är vi noga med balansen vid inköp, berättar hon.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".