Porträttet på den förre påven hänger kvar på väggen. "Porträtten på Franciscus kommer nog in nästa vecka" säger prästen Samuel Wambugu.
Blekinge

Präst hoppas på Franciscus-effekten

"I dagens värld är kyrkan mycket, mycket andligt fattig"
1:36 min

Den nya påven Franciscus kommer att ge katolicismen ett uppsving i både Blekinge och i världen. Det tror Samuel Wambugu, präst i Sankta Clara katolska kapell i Karlskrona.

Miljoner katoliker firade världen över när den nya påven installerades igår. En av dem som förväntansfullt följde installationen hemifrån var prästen i Karlskrona, fader Samuel Wambugu.

 I hans församling, Sankta Clara katolska kapell, var det dock lugnt och stilla inför första mässan med ny ledare. Två äldre damer satt i stilla bön, kanske för den nya påven.

 – Han är en ödmjuk ledare, jag tror att han går i Kristus fotspår, säger Samuel Wambugu.

Den nye påven Franciscus kommer från Argentina och beskrivs i flera medier som en konservativ men ödmjuk man som har tagit ställning för de fattiga. På installationen pratade han just om en fattig kyrka för de fattiga. Det är inspirerande ord för Samuel Wambugu.

 – Kyrkan är fattig. Inte materiellt, men i denna dagens värld är kyrkan mycket, mycket andligt fattig säger han.

Samuel Wambugu får något intensivt i blicken när han pratar om den nye påven. För precis som många andra tror han att Franciscus kan vara den som ger katolicismen ett uppsving.

– Ja precis! Kristendom i Europa är lite svag nuförtiden. Men i framtiden tror jag att den växer. Med honom växer den, säger Samuel Wambugu.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".