1 av 2
Schäfern Cox kan hitta mänskliga spår som inte går att se med blotta ögat, bland annat små mängder saliv som brottslingen lämnat efter sig. Foto: Anders Johansson
2 av 2
Bernt-Gunnar Carlsson, Bernt-Gunnar Carlsson, chef för hundenheten på polisen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Blekinge

Salivhunden Cox spårar brottslingars spott

"Vi människor lämnar spår efter oss vad vi än gör"
7:27 min

Hundar som kan spåra knark, minor eller vapen har vi hört talas om. Men polishunden Cox har en annan specialitet, nämligen saliv. Det är han först i hela landet med.

Den grå schäfern Cox är en så kallas BPU-hund, alltså en hund som används vid brottsplatsundersökningar. Chefen för hundenheten, Bernt-Gunnar Carlsson förklarar att det främst är vid så kallade mängdbrott, till exempel villainbrott, som Cox är med.

Då är han en i teamet bredvid tekniker och brottsplatsutredare, som gör en bedömning av hur brottet har gått till. Sedan får Cox sätta igång för att hitta spår som brottslingen har lämnat efter sig. Och det är inte stora mängder som krävs för att Cox ska markera.

– Det behöver inte vara någon rejäl loska utan räcker med väldigt små mängder saliv. Han har ett fantastiskt fint luktsinne, berättar Bernt-Gunnar Carlsson.

Utskrattad
Att polisen skulle använda sig av hundar för att spåra de här typen av bevismaterial kunde han inte föreställa sig i början av sin karriär.

– Om någon hade berättat att vi skulle ha en ”spermahund” när jag var ny som polis så hade den personen förmodligen blivit utskrattad. Men det är ju jättebra att vi kan ta vara på djurens egenskaper, säger han.

Skickas till SKL
Vad händer då om schäfern Cox får upp ett spår och gör en markering på en brottsplats? Bernt-Gunnar Carlsson förklarar att det inte alls är säkert att det är något bevis. Spottet kan ju tillhöra någon annan än brottslingen, till exempel husägaren själv, eller en polis som varit på plats.

– I det läget gäller det att säkra spåret och skicka det till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, som får göra en DNA-analys. Först därefter kan det eventuellt knytas till en brottsling, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".