Marie Hallberg kanslichef tingsrätten Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Privata kallelser lyckad giv för tingsrätten

Att kalla folk till rättegång med hjälp av en privat firma blev lyckat för Blekinge tingsrätt. Tidigare gjorde polisen det här, men genom den privata firman får fler sina kallelser och det bidrar till att färre rättegångar ställs in.

Marie Hallberg, kanslichef på tingsrätten, tycker att det är bra. Framförallt för de som går och väntar på en rättegång.

– Det är ju en psykisk påfrestning att ha ett öppet mål hos oss och vi är angelägna om att vi kan avsluta målen så fort som möjligt, säger Marie Hallberg.

Delgivning innebär att tingsrätten skickar ut en person med en skriftlig kallelse till någon som ska medverka vid en rättegång och som är svår att få tag på.

Skillnad
Redan fyra månader efter att tingsrätten, den första november, började anlita en privat firma för delgivningar så märks tydlig skillnad.

62 procent fick sina kallelser jämfört med 45 procent när polisen hade hand om delgivningen, och det bidrog till att 100 fler mål kunde avgöras.

Sidouppdrag
Anders Knutsson som är chef på polisavdelningen i Blekinge tycker inte det är så konstigt om ett privat företag lyckas bättre. Delgivning för polisen var bara ett sidouppdrag som de stack emellan med, medan det privata företaget lever på det.

Tom Larsson började arbeta som privat delgivningsman åt tingsrätten i november och det har blivit många fler delgivnignar än han trodde.
– Jag skulle få runt trettio delgivningar på ett år trodde man då men det visade sig att det blev betydligt fler. För de trettio hade jag i princip fått ihop innan årets slut, säger Tom Larsson.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".