Nu vill fler polisdristrik ha en egen "salivhund Cox". Foto:Catarina Håkansson
Blekinge

Fler polisdistrikt vill ha en spotthund

Blekingepolisen var först ut i landet med att få testa en salivhund. Ett år senare har hunden Cox hjälpt till att hitta DNA på ett 30-tal misstänkta. Och nu får fler polisdistrikt i landet en egen salivhund.

– Vi kom på det först men nu ska det fortsätta på flera ställen, säger polis Bernt-Gunnar Carlsson.

Schäferhannen Cox, som nosar reda på saliv på brottsplatser, har gjort bra ifrån sig under förra året i Blekinge. Så bra att Rikskriminalen nu vill se fler salivhundar i landet. Så därför får även Dalarna, Värmland och Västra Götaland nya spårhundar.

Att inbrottstjuvar spottar på brottsplatsen är kanske inte det första man tänker på. Men det är faktiskt vanligare än man kan tro. Av de 150 brottsplatser som den grå schäferhannen Cox och hans förare besökte förra året så markerade han för saliv flera gånger. Och då får polisen, utan att egentligen kunna se spottloskan, skrapa upp den.

– Då får man se om det är en polis som har varit där och spottat, som kom först till platsen, eller det är husägaren, eller det är den misstänkta gärningsmannen, säger Bernt-Gunnar Carlsson, chef för polisens hundenhet.  

Och vid 30 tillfällen blev det faktiskt DNA-träff i polisens register. Att hundar skulle spela en så stor roll i brottsutredningar hade inte Bernt-Gunnar Carlsson kunnat tro.

– De sista 10-15 åren har det varit en enorm utveckling och vi tar tillvara på hunden på ett helt annat sätt, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".