Allt fler deklarerar elektroniskt, vilket Skatteverket tycker är positivt. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Blekinge

Dags att deklarera - i dag öppnar elekroniska tjänsten

I år ska fler svenskar än någonsion, 7,6 miljoner, deklarera. I dag öppnar Skatteverket sin elektroniska tjänst och dessutom finns de på facebook för att svara på frågor.

Sista dagen att deklarera är den andra maj, men du behöver inte vänta på att få deklarationen på posten, utan redan nu kan du hitta ditt beslut på nätet. Och allt fler blekingar deklarerar elektroniskt.

– Blekinge har kommit ifatt storstäderna de senaste åren och är uppe i 65 procent som deklarerar via nätet eller mobilen, förklarar Annika Lind, regional talesperson för Blekinge på Skatteverket.

Bara godkänner
Många tar dessutom den allra enklaste vägen ut och godkänner bara de uppgifter som Skatteverkat har fått in. Men det tycker Annika Lind är slarvigt.

–  Ta åtminstone några minuter för att kontrollera uppgifterna. De flesta litar på siffrorna som vi fått in, och oftast stämmer de ju, men som skattebetalare bör man definitivt se till så att det är rätt, säger hon.

Finns på facebook
Två saker är i år nya på deklarationsfronten. Dels kan man inför nästa år avbeställa pappersdeklarationen och deklarera helt elektroniskt. Dels så har Skatteverket skapat en facebook-sida för frågor och svar kring deklarationen.

–  Vi testar den kanalen, men generellet tycker jag att folk är väldigt bra upplysta, säger Annika Lind.

Själv skickade hon in sin deklaration redan igårkväll.

– Med appen och e-legitimation. Det känns skönt, även om det gick på ett ut för min del i år, säger hon. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".