1 av 2
Ett skånskt pågatåg. Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
2 av 2
Johan Braw startade gruppen. Foto: Linda Åkesson
Blekinge

Tusentals vill ha pågatåg till Blekinge

Braw: "Makalöst engagemang"
4:29 min

På mindre än ett dygn har facebook-gruppen "Pågatåg till Blekinge" fått nästan 2 000 medlemmar. Gruppen startades av Sölvesborgshems vd Johan Braw igår kväll och har hettat upp tågdebatten rejält. 

Diskussionen om huruvida Blekinge ska ha pågatåg eller ej är aktuell just nu. Den 17 april fattas beslut i regionstyrelsen och innan dess tas frågan upp i trafiknämnden. 

Uppmärksamma blekingarna
På onsdagskvällen bestämde sig Johan Braw för att starta facebook-gruppen "Pågatåg till Blekinge".  

– Jag  förstod att det började närma sig ett negativt beslut till förmån för kaffeservering på tågen och fler stadsbussar i Karlshamn. Jag ville uppmärksamma blekingarna på det, därför startade jag gruppen, berättar han. 

Och intresset exploderade direkt. Redan på torsdagsmorgonen hade nästan 2 000 personer gått med. 

"Fantastiskt resultat"
"Klockrent med pågatåg som lokaltrafik i skåne/blekinge! Själv bor jag i Malmö men kommer från Karlshamn. Om jag fick önska något så tror jag Blekinge skulle vinna på snabbtåg som gör det möjligt att dagpendla ex Karlshamn-Köpenhamn på en dryg timme. Då är jag övertygad om att inflyttningen till Blekinge skulle ta fart", skriver en av medlemmarna. 

"Ska Sölvesborgs kommun ha en målsättning med 20 000 invånare 2020 är Pågatågen en förutsättning!", skriver en annan. 

Johan Braw tycker att resultatet av hans initiativ är fantastiskt. 

– Det är makalöst. Det visar vilken trovärdighet pågatågen har och att vi måste göra allt vi kan för att öka tillväxten i Blekinge, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".