Dennis Larsson, instruktör i utlänningsrätt, berättar att utlänningslagstiftningen är väldigt komplex och svår. Därför behövs internutbildningar med jämna mellanrum. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Knappa kunskaper gör poliser obekväma

"Har inget med reva-projektet att göra"
1:40 min

Polisen i Blekinge ska vidareutbilda ett 10-tal av länets poliser i inre utlänningskontroll. Syftet är att poliserna ska känna sig mer säkra och bekväma med att kontrollera om en person som inte är svensk medborgare har rätt att vara i Sverige.

Inre utlänningskontroll innebär att polisen kontrollerar ifall en person har rätt att vara i Sverige eller ej. Den här arbetsuppgiften har på sistone varit väldigt omdiskuterad efter att polisen i Stockholm gjort kontroller i tunnelbanan.

Planerat sedan länge
Utbildningen av Blekingepoliserna har dock inget samband med de diskussionerna säger polisen Dennis Larsson som är instruktör i utlänningsrätt.

– Tråkigt nog så sammanföll det, men den här utbildningen har varit planerad sedan länge.

Görs vid trafikkontroller
Dennis Larsson berättar att i Blekinge ger sig polisen inte ut för att endast göra inre utlänningskontroller utan den kontrollen görs ofta i samband med till exempel en trafikkontoll.

– Det finns klara regler och nu är det dags att friska upp minnet om de reglerna.

Mer "bekväma"
I polisens egna beskrivning av utbildningen står det att syftet bland annat är att alla poliser ska känna sig "bekväma" med de här kontrollerna.

– Man har inte tillräckligt med kunskap om gällande regelverk och då blir man obekväm i sitt arbete, men det kan vi avhjälpa med internutbildning, säger Dennis Larsson.

Dessutom innehåller utbildningen en genomgång av föreskrifterna så att även de som kontrollen utförs på känner sig bekväma i situationen.

Rebecka Gyllin
Rebecka.Gyllin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".