Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
Blekinge

Karlshamn bromsar Pågatåg

Karlshamn bromsar pågatåg
1:35 min

Blekingetrafiken vill låta det skånska Pågatåget rulla in i Blekinge.
Men det betyder sämre stadstrafik inne i centrala Karlshamn - och därför säger Karlshamns kommun nu nej.

Redan i december skulle Pågatåget kunna rulla in i Blekinge så långt som till Karlshamn. Totalt 22 enkelturer per dag under vardagarna är förslaget som Blekingetrafiken lagt.

Men gratis är det förstås inte. Ungefär nio miljoner kronor extra kostar Pågatågen och Blekingetrafiken har inte fått mer pengar att röra sig med av sina ägare.

Sämre stadstrafik
Då återstår att kapa i något annat. För Karlshamns del betyder det att en satsning på stadstrafiken och fler bussar till Växjö får skjutas på framtiden. Och då vill Karlshamns kommun att länet ska vänta med att införa Pågatåg.

– Vi vill hellre se fler bussar istället för Pågatåg. Det kostar bara en tredjedel och då har vi råd med de andra satsningarna också, säger Sven-Åke Svensson (S), kommunalråd i Karlshamn.

Fler säger nej
Han tror att fler remissinstanser kommer att ställa sig tveksamma till Pågatåget och nämner bland annat landstinget.

Men viljan att få Pågatåg är stark. Den Facebookgrupp som startades för ungefär ett dygn sedan har nu 3400 medlemmar. Och där diskuteras det vilt varför Karlshamn drar i handbromsen för fler tåg i Blekinge.

Nordliga resenärer drabbas
Sven-Åke Svensson menar att det finns en stor grupp resenärer som reser norrut som drabbas negativt av Pågatåg i Blekinge.

– Det är ju inte så att de som reser norrut inte påverkas av detta. Och jag vet inte hur roade de är av det.

När tror du att Blekinge har Pågatåg?
--  Det skulle inte förvåna mig om vi har Pågatåg om ett år, säger Sven-Åke Svensson.

Läs mer här: 

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".