Satsningen på F17 är efterläntad bland byggfirmorna. Foto:Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Ronneby

Satsningen jackpott för byggbranschen

"Det är underbart"
1:27 min

Mångmiljonsatsningen på F17 i Kallinge innebär över 100 byggjobb, det spår Lars-Otten Froode som är Blekingechef på Sveriges Byggindustrier. Byggbranschen i länet har haft en mycket tuff period, men Froode tror att många som fått sparken nu ska kunna återanställas.

Satsningen på F17 och flygplatsen är efterlängtad av många, inte minst av länets byggindustrier och byggnadsarbetare.

Över 100 jobb
Med en arbetslöshet på runt tio procent bland fackförbundet Byggnads medlemmar menar ordföranden för Småland-Blekinge Kjell-Åke Trygg att projektet är mycket viktigt och Lars-Otten Froode tror att det kommer att skapas många jobb.

– Jag har undersökt lite och jag tror att det rör sig om över 100 jobb som skapas under en period på två och ett halvt år.

Återanställas
För byggranchen i länet har det varit en mycket tuff period, men Lars-Otten Froode hoppas nu att många av de som fått sparken, ska kunna återanställas.

Totalt satsar regeringen 647 miljoner kronor på bland anat ett nytt flygledartorn och nya helikopterhangarer och inom kort kommer firmor att kunna anmäla sitt intresse för att börja bygga inne på flottiljen.

Kan gå utomlands
Men då det är ett så pass stort projekt kommer frågan att gå även till företag utanför landets gränser.

Med andra ord kan det exempelvis bli ett tyskt, polskt eller danskt företag som får uppdraget. Men Lars-Otten Froode tror ändå att det kommer att skapa jobb i Blekinge.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".