Foto: Scanpix
Blekinge

Landstinget kan förlora viktig rekryteringsnerv

Mats Magnusson, som ansvarar för landstingets At-tjänster i Blekinge.
1:36 min

Läkarstudenternas allmäntjänstgöring är ett av de viktigaste sätten för Blekinge landsting att rekrytera på. Men nu riskerar den möjligheten att försvinna. Ett utredningsförslag från regeringen vill slopa AT-tjänsten för läkarstudenter för att se en mer EU-anpassad läkarutbildning.

– Det här handlar ju om de som går ut 2020 så de är ungefär 7 år fram i tiden, under den tiden kan vi se till att få det så bra som möjligt för landstinget Blekinge, att vi får en bra läkarförsörjning.

Det säger Mats Magnusson, som ansvararför landstingets AT-tjänster i Blekinge.

Men den går ju inte så bra just nu?
– Som jag sa innan så är vår långsiktiga läkarrekrytering med AT-läkarna väldigt viktig, 75 till 80 procent stannar ju kvar som läkare efter utbildningen.

Men då låter det ju spontant som ganska dåligt om AT-tjänsten försvann?
– Det kan men egentligen inte säga. Det får man analysera och titta på vad får det för konsekvenser.

Utredningsförslaget säger i korthet att AT-tjänsten ska bakas in i den teoretiska undervisningen, som därför förlängs med en termin.

Skillnaden är att inte AT-tjänsten, utan själva examen, kommer ligga till grund för legitimationen. Därmed kommer utbildningen mer likna hur det ser ut i stora delar av EU. Något Christer Olofsson, ordförande i Blekinge läkarförening, ställer sig positiv till.

– Jag tror att det kan vara ganska bra därför att man då anpassar svensk utbildning så den blir som de är i de flesta andra europeiska länder. AT här är ju nästan 2 år, men i andra länder är den kliniska delen redan involverad i grundutbildningen, säger han.

Nina Kruse
nina.kruse@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".