1 av 2
Det har varit ovanligt många tillbud på Volvo i Olofström i år. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Sigvard Axelsson, huvudskyddsombud på Volvo i Olofström, tror att slumpen ligger bakom många av olyckorna. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
Olofström

Sex allvarliga tillbud på Volvo - bara i år

"Plåtrullen på sex ton börjar välta"
2:44 min

Sex allvarliga olyckstillbud har hittills i år inträffat på Volvo i Olofström, jämfört med fyra under hela 2012. 

"Person påbackad av truck." "Gasfjäder exploderade." "Plåtrulle började välta." Det är några av de arbetsplatstillbud som hittills i år har inträffat på Volvo i Olofström.

Fram tills nu har sex allvarliga incidenter rapporterats till Arbetsmiljöverket. Det kan man jämföras med fyra hela förra året.

Risk för skador
Visserligen har ingen person skadats allvarligt i olyckorna, men vid flera av incidenterna fanns risker för personskador. 

Sigvard Axelsson är huvudskyddsombud på Volvo i Olofström. Han tror att slumpen ligger bakom de flesta av tillbuden, men menar också att de som råkat ut för dem kan ha haft mindre erfarenhet än andra på företaget och att det inte funnits några givna instruktioner på hur man hanterar alla uppgifter. 

– Det är olyckliga omständigheter som gör att vi har haft så många i januari, februari och mars, säger han.  

Ingen förklaring
Jonas Knutsson, informationschef på Volvo i Olofström, säger att det är svårt att dra några slutsatser av statistiken.

– Jag har ingen specifik förklaring till att det har blivit just sex stycken. Vi försöker arbeta systematiskt med säkerhetsarbetet, men det gör inte att vi kan undvika alla olyckor. 

Vems är ansvaret för de olyckor som inträffat? 

– Det är ett samspel mellan den tekniska installationen och vårt beteende som medarbetare. Det viktigaste är att vi arbetar med att åtgärda de risker som vi upptäcker, säger Jonas Knutsson. 

Vad ska ni göra för att undvika olyckor framöver?

– Ha en kontinuerlig tillbudsrapportering, analysera händelserna och fastställa vilka risker som finns. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".