Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Karlskrona/Karlshamn

Tågblottare döms till skyddstillsyn

Tågblottaren dömd till samhällstjänst
0:42 min

Den man som åtalats för 18 fall av sexuellt ofredande genom att blotta sig, dömdes idag för brottet. Det var på och i anslutning till tåget mellan Karlskrona och Karlshamn som mannen satte skräck i en rad kvinnor i höstas.

Mellan augusti och november förra året kom ett antal anmälningar in om att en blottare visat sitt kön på bland annat Öresundtåget. Flera kvinnor berättade om en man som i solglasögon och lång rock satt sig nära dem med sin penis hängandes ut genom ett hål i byxorna. Vittnen sägs också ha sett mannen onanera och stöna högljutt, och det har vid vissa tillfällen skett på tågvagnar med barn i närheten.

Idag dömdes mannen till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst, och han ska också betala sammanlagt 100 000 kronor till kvinnorna, mellan 5 000 och 15 000 kronor vardera. Den dömde nekar till brott, och säger sig inte ha märkt att byxorna var trasiga. Han har också sagt att han inte kan använda kalsonger då de skaver för mycket.

Trettiotreåringens advokat Björn Lindmar är kritisk till domen, och menar att bevisningen var för svag. Bland annat kritiserar han valet av de fotografier som användes när vittnena skulle identifiera den dömde mannen.

20 november |


Elin Samuelsson

elin.samuelsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".