Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ronneby

"Det var mycket hemlighetsmakeri"

Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 15.01
"Det var mycket hemlighetsmakeri"
(12 min)
1 av 2
Jan Ingvarsson var major på F17 under kalla kriget. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.
2 av 2
Jans vildsvinsbiff med färskpotatis. Foto: Per Kudo/Sveriges Radio.

Jan Ingvarsson var major på F17 under kalla kriget. Sedan pensionen har intresset för jakt tagit över allt mer.

– Det är spänningen som lockar, säger han.

Jan Ingvarsson är uppvuxen i Västerbotten. Efter fyra år i realskolan blev han tipsad om att söka sig till försvaret. Han blev antagen till luftvapnet. Därefter bar det av till utbildning i Halmstad.

– Sjutton år gammal stod jag på Vindelns järnvägsstation med väskan packad, säger han.

När han senare blev placerad på F17 visste han varken var flottiljen låg - eller var landskapet Blekinge fanns.

Det kalla kriget
Jan blev major 1986. Han säger att det hände många märkliga saker i det svenska försvaret under kalla kriget.

– Det märktes på övningar. Jag hade ju specialiserat mig på kommunikationssidan. Och så fort vi hade övningar så var det intressant också för andra länder.

Mycket var hemligt. Varje gränskränkning blev tagen på största allvar.

– Ibland var det så hemligt att vissa anläggningar fick vi inte besöka i uniform, bara i civila kläder, säger han.

Spänningen lockar
Jan har hela sitt liv varit intresserad av jakt. Redan innan blev var vapenmyndig fick han hjälpa sin pappa under jaktturerna. I dag är han vice ordförande i Jägareförbundet Blekinge.

– Det är spänningen som lockar, säger han.

Jan var gäst under fredagens Mathörnan. Där lagade han vildsvinsbiffar med färskpotatis, gräddsås och ärtor. Receptet finner du här intill.

Baconinlindade vildsvinsbiffar

Ca 5 hg vildsvinsfärs
1 ägg
1,5 dl vispgrädde (mer eller mindre vid behov)
1 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
1 msk viltkrydda (kryddblandning)
1 dl kolsyrat vatten. Färsen får ej bli för lös.

Gör så här:
Blanda färs, ägg, grädde och kryddor. Balansera med kolsyrat vatten. Låt smeten bli lagom tjock. Biffarna formas med händerna, lindas med bacon, plattas till och läggs i formen.

Sätt ugnen på 200-225 grader. Låt biffarna brynas i ugnen ca 10-15 minuter för att få lite färg och stadga. Lägg lite lingonsylt mellan biffarna och häll över lite matlagningsgrädde. (Som alternativ kan lingonen blandas med grädden innan den hälls över)

Fyll på med ytterligare grädde lite senare för att få mer sås. Håll koll på biffarna. Koka potatisen och ärtorna. Servera biffarna med potatis, ärtor och lite lingonsylt.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".