Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Omodernt djurskydd får skäll

"djuren kan inte andas"
1:37 min
En liten rödrandig kattunge tittar fram ur famnen på en av volontärerna hos Ronneby Hittekatter. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

Djuren kommer inte få det särskilt mycket bättre, trots att regeringen velat modernisera djurskyddslagen.

Kattmärkning och kattkastrering är några av de förslag som Karin Råberg, veterinär på Blekinges smådjursklinik, hade välkomnat.

– Ja det tycker jag skulle varit en väldigt bra åtgärd. Då blir det mindre herrelösa katter och det är någon som ansvarar för dem ute.

– Det är ett väldigt stort bekymmer med katter som folk inte tar ansvar för, som inte är kasterarde för att gå ute. Då det blir ännu fler kattungar, katter och vilda katter. De lever ju oftaste också i misär, och det är ett stort bekymmer, säger hon.

Även Birgitta Carlsson från Kattkommando Syd, en organisation som tar hand om hemlösa katter, tycker ID-märkning och kastrering varit ett bra förslag. Årligen tar de emot nästan 1000 katter i bara Skåne och Blekinge.

Inget förbud om avel

Men en oförändrad djurskyddslag slår mot fler än katter. Karin Råberg, som är specialist på katt- och hundsjukdomar, syftar främst på det uteblivna förbudet om skadlig avel.

 - Framför allt på hundsidan, att man tagit fram rasstandarder som gör att djuren lider. Man har avlat fram kortnosade hundar som har väldigt svårt att andas, de far särskilt illa när det är varmt. Man måste ta bort vävnad i halsen så de får luft ordentligt. Det är ju ett jättestort lidande, säger hon.

Politiker försvarar industrin

Det var 2011 som regeringens utredning om djurskyddslagen stod klar. Förslagen om förändringar var många. Utöver kattmärkning och avelrestriktioner, ville utredaren se en förändring med att många djur står tätt placerade i trånga ytor, att kor inte längre får vara fastbundna, förminska stress under djurtransport och mycket mer.

Istället kom beskedet i onsdags att det inte blir några betydande förändringar, bara att tidelag nu blir straffbart. Inte en särskilt kontroversiell fråga menar Fredrik Fälth, ordförande i Djurens rätt i Karlskrona.

Han tror att många av förslagen inte gick igenom på grund av hur de skulle påverkat livsmedels- och produktionsindustrin.

 – Det visar att politikerna försvarar djurindustrin, inte djuren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".