Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Blekinge

Stor oro för Hanöbukten

Publicerat lördag 23 mars 2013 kl 08.20
Lars Fernström, Ingrid Fernström och Bo Svensson är alla oroade över miljösituationen i Hanöbukten. Foto: Astrid Adelgren/Sveriges Radio

Många är oroade över miljösituationen i Hanöbukten. Det framkom under det möte som Havs-och vattenmyndigheten igår höll i Åhus.

Syftet med mötet var bland annat att samla in observationer från människor som bor och verkar i Hanöbukten. Ingrid Fernström från Viby minns hur det var på 80-talet.
– Då kunde man bada i klart vatten. Men nu är vattnet brunt på många ställen.

Sportfiskaren Bo Svensson har märkt hur fiskarna har flytt från området.
– Det är tråkigt att vi har upplevt den utvecklingen så snabbt.

Vädjar till allmänheten
Mats Svensson, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, tror inte att det finns några snabba lösningar.

– Den miljöövervakning som vi har i området har inte lyckats fånga upp de här problemen, därför vill vi ha allmänhetens hjälp med de observationer som man har sett i området. Det kan vara allt från illaluktande vatten till sårskador på fisk eller döda sälar eller döda fåglar. Vi vill ta reda på när de har sett de här sakerna, var de har sett dem och hur ofta det har sett dem.

Fiskflykt
Sedan flera år tillbaka har det kommit in rapporter om att torsken nästan försvunnit från Hanöbukten - ut på djupare vatten - och periodvis har det handlat om ren fiskflykt från området, men också om annat som såriga fiskar. Ekosystemet i Hanöbukten är stressat, men exakt vad det beror på vet man inte idag.

Sedan Region Skåne och länsstyrelsen förra året vände sig till regeringen har nu Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att utreda detta. Dels med en expertgrupp, dels genom att samla in observationer från till exempel fiskare och andra som vistas mycket i Hanöbukten, för att sen göra en åtgärdsplan.

Larm
Några snabba lösningar finns nog inte, säger Mats Svensson, som är bekymrad över läget.

– Ja, jag är väldigt bekymrad. Det är ett väldigt stort miljölarm egentligen, över ett väldigt stort område, i en miljö som vi har väldigt dålig koll på. Man kan säga att vi jobbar långsiktigt med de här frågorna, men det här kräver egentligen svar som vi måste ha nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".