Både skolor och elever har lärt sig mer om att distansstudera, menar Anders Hederstierna, rektor på BTH. Foto: Ola Åkeborn.
Blekinge

Distansstudenterna blir bara bättre

Studenterna på Blekinge tekniska högskola presterar allt bättre. Och framför allt lyckas allt fler studenter på distans.

– Jag tror att svenska universitet och högskolor, inte minst BTH, har lärt sig hur man ska hantera distansstudier. Kanske har studenter också lärt sig mer om hur man pluggar på distans, säger BTHs rektor Anders Hederstierna.

I Sverige pluggar ungefär en tredjedel av alla studenter på distans, en siffra som också stämmer in på BTH:s cirka 3700 helårsstudenter.

Distans sticker ut
Prestationsgraden, som visar hur många studenter som klarar sina kurser, har under en femårsperiod ökat för alla skolans studenter på skolan.

Men det är framför allt prestationsgraden på distansstudier som sticker ut. De senaste fem åren har antalet distanselever som klarat de kurser de anmält sig till ökat med drygt tjugo procentenheter på fem år.

Rektor Anders Hederstierna ser ett samband mellan resultaten och att distansstudier når ut till fler personer, till exempel de utan akademikerbakgrund.

Motiverade lärare
– Jag tror det i grunden handlar om att det krävs mycket driv och mycket motivation och jag tror det är därför de här siffrorna ökar.

Han tycker också att mötet mellan lärare och elev är viktig för resultaten. Nu för tiden kommunicerar de till exempel med studierna mycket online.

– Lärarna måste vara tillgängliga, pusha, ge deadlines, så att det finns ett tempo i studierna. Det tror jag vi lärt oss mer om.

Elin Samuelsson
elin.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".