1 av 2
Carolin Franke Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Carolin Frankes vänstra öga utan bandagelins. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Anklagas för utpressning efter påstådd linsmiss

"Det gjorde väldigt ont"
1:32 min

En tvist mellan en läkare och hans patient har blossat upp. Patienten hävdar att läkaren missade att en bandagelins satt kvar i hennes öga i tio månader efter laseroperationen mot närsynthet. 

Linsen skulle ha plockats bort efter tre dagar.

Läkaren hävdar att patienten ljuger och har anmält henne för försök till utpressning.
– Ingen läkare har ju sett linsen i hennes öga, så hon kan ju inte visa att det verkligen är så, säger läkaren som vill vara anonym.

Ord står mot ord i den här intrikata historien men den börjar med att Carolin Franke i Karlskrona förra våren gjorde en laseroperation mot närsynthet.

Två återbesök
Efter operationen missade läkaren trots två återbesök att en bandagelins enligt Carolin Franke satt kvar i det vänstra ögat.
– Smärtan var värst, det gjorde väldigt ont och skavde. När jag skulle ta upp min son om natten var jag tvungen att ta ögondroppar för att kunna öppna ögat, säger Carolin Franke.

Linsen satt kvar
Efter tio månader blev ögat rött och inflammerat och det var enligt Carolin Franke då hon såg att linsen satt kvar.

Hon plockade själv ut den och nu hävdar läkaren att hon ljuger.

Läkaren vill inte ställa upp på intervju. Men han säger att han har journalfört höger öga som skavt, inte vänster, och att det också talar för att patienten far med osanning.

Försök till utpressning
Enligt Carolin Franke gick läkaren med på att betala 5 000 kronor i ersättning för missen efter operationen som kostade 20 000 men när pengarna uteblev skrev hon ett brev där hon krävde att få pengarna.

Läkaren svarade då med att polisanmäla henne för försök till utpressning, en anmälan som lades ner förra veckan.

Carolin Franke har nu anmält läkaren till Socialstyrelsen.

– Jag vill inte att fler ska drabbas av detta, för som patient tror man på sin läkare och jag tycker att det ska gå till på rätt sätt, säger Carolin Franke.

Carina Melin 
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".