Sara Malmén och Jennie Kronholm från Flottans damhandbollslag. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio.
HANDBOLL

Flottans damer säger nej till kjol för ökad publik

Sara Malmén: "Jag skulle inte vara bekväm i det"
2:31 min

Är det rätt väg att gå att locka publik till damidrott genom att klä sig i kjol? Diskussionen går het i Frankrike, men skulle frågan ställas till Flottans IF:s damer är svaret nej.

Vad tycker du? Rösta här!

I Frankrike finns det planer på att alla damer i den nationella handbollsligan ska spela sina matcher i kjol framöver.

Men spelarna i Flottans IF i Karlskrona är kritiska.

– Det beror på hur tajt kjolen är och i vilket material den är i. En tenniskjol är väl stretchig. Men hur hade det varit att göra en stegsättning i kjol? säger spelaren Sara Malmén.

– Jag vet inte vad det är för material, men det är nog en vanesak. Man hade nog vant sig om man blivit tvungen, säger Jennie Kronholm.

Lockar tusentals till matcher
De franska mästarna Metz har ökat sina publiksiffror rejält de senaste åren och klubbledningen tror det beror mycket på att de började spela sina matcher i kjol. Nu har de i genomsnitt 3 000 i publiken på matcherna.

– Jag tycker det är fel sätt att locka publik. Då undrar man ju om publiken kommer för att se oss spela i kjol eller om de gör det för att se oss spela? Då kommer de i fel syfte, säger Sara Malmén.

Men spelar det någon roll varför de kommer, så länge de kommer och stöttar klubben?

– Vi vill ju att folk ska se oss spela, för att de vill se oss spela handboll.

Krig om publiken
Samtidigt har klubben inte särskillt mycket publik. En av tjejerna i laget sa under en rundringning att "i krig om publiken är det mesta okej". Även om både Jennie Kronholm och Sara Malmlén är negativa till kjol, öppnar de upp för att åtminstone pröva innan de säger helt nej.

– Eftersom jag inte spelat i kjol vet jag inte hur det är, men man ska aldrig säga aldrig, säger Jennie Kronholm.

– Visst kan man testa, jag vet inte hur det är, jag är uppvuxen med shorts. Men jag kan säga direkt att jag hade inte varit bekväm i det. Hur hade det varit att göra ett kantskott samtidigt som man oroat sig för att visa trosorna?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".