Bas Blekinge låter sina familjesidor ta stor plats i tidningen. Presstödsnämnden tvekar om tidningen innehåller tillräckligt med nyhetsmaterial. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Blekinge

För lite nyheter kan bli Bas Blekinges fall

Blekinges tredje största dagstidning, BAS Blekinge, är satt i rejäl gungning. Tidningen riskerar att förlora presstödet som den är beroende av för att kunna betala löner och utgivningskostnader. 

– Frågan vi tittar närmare på är om tidningen innehåller tillräckligt mycket nyheter för att vara berättigad till pengar, säger Åsa Finnström, kanslichef på presstödsnämnden.

Upptäcktes vid ansökan
Det var när presstödsnämndens ledamöter satte sig och bläddrade igenom ett antal nummer av Bas Blekinge i samband med tidningens ansökan om förnyat presstöd i höstas, som ledamöterna blev skeptiska. Ledamöterna ifrågasatte om en tillräckligt stor andel av tidningens innehåll kan betraktas som nyhetsmaterial. 

Enligt reglerna för presstöd måste en dagstidning till hälften bestå av nyhets- och opinionsmaterial. Presstödsnämnden har nu startat en noggrann utredning för att ta reda på hur mycket av Bas Blekinge som har ett innehåll som motsvarar nämndens definition av vad som är nyheter.  

Ur egen ficka
I slutet på april får Bas Blekinge besked om tidningen, som ges ut en dag i veckan, får presstöd. I väntan på att utredningen ska bli klar betalas inte en krona ut. Det sätter press på Bas Blekinges ägare Lars Andersson, som är beroende av presstödet för att kunna betala löner och distributionskostnader för tidningen.

Hittills har Lars Andersson själv tvingats punga ut med 750 000 kronor för att täcka upp för det uteblivna statliga stödet. På ett helt års sikt riskerar tidningen att gå miste om 2,9 miljoner kronor.

– Det går inte egentligen. Men om de inte ger oss något presstöd får vi försöka betala för det här själva, genom lån eller pengar som tas från egen ficka, säger Lars Andersson.

4500 läsare
Presstödet finns för att även mindre tidningar ska kunna verka på den hårt konkurransutsatta tidningsmarknaden. Bas Blekinge, som har 4500 prenumeranter, har varit i blåsväder tidigare. 2011 såg det likadant ut. Men den gången fick tidningen ändå behålla sitt pressstöd.

– Då gjorde nämnden också bedömningen att det fanns för lite nyheter, dock att tidningen då behövde få en möjlighet att ändra på sin utformning, säger Åsa Finnström.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".