Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Per-Olov Larsen nekar till brottet han misstänks för. Foto: Serny Pernebjer.
Sölvesborg

Per-Olov Larsen åtalas för misstänkt tjänstefel

"Lever man inte upp till grundlagen är det allvarligt"
1:33 min

Sölvesborgshems styrelseordförande Per-Olov Larsen (S), åtalas idag misstänkt för tjänstefel eftersom han vägrade att lämna ut allmänna uppgifter till en journalist vid Blekinge Läns Tidning i oktober förra året.

Per-Olov Larsen (S) i Sölvesborg åtalas idag misstänkt för tjänstefel.

Larsen är styrelseordförande i Sölvesborgshem och vägrade lämna ut namnen på de som sökt jobbet som bolagets vd till en journalist på BLT.

Undanhöll information
Först en vecka senare fick tidningen namnen på några av de sökande. Vid samma tillfälle fick reportern veta att det fanns ytterligare 28 sökande till tjänsten som nu hade dragit tillbaka sina ansökningar.

Enligt tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagstiftningen ska allmänna handlingar lämnas ut skyndsamt.

"Allvarligt"
Åklagaren menar att Per-Olov Larsen har gjort fel som inte lämnade ut handlingarna enligt grundlagen och att han inte handlade i ärendet snabbt nog. BLT fick dessutom inte ett beslut med överklagandehänvisning.

– Han är misstänkt för tjänstefel. Det är en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen, och lever man inte upp till den så anser jag att det är synnerligen allvarligt. Därför vill jag få det prövat av domstol, säger vice chefsåklagare Anne Williamsson.

Nekar - inga kommentarer
Per-Olov Larsen nekar till brott och vill inte kommentera åtalet för P4 Blekinge idag utan hänvisar till den rättsliga processen som följer.

Förutom att Larsen är ordförande i Sölvesborgshem så är han även kommunstyrelsens vice ordförande och frågan är om han kan sitta kvar på sina politiska uppdrag nu när åtal är väckt.

Peter Jeppson är ordförande för socialdemokraterna i Sölvesborg.

– Det är väldigt allvarlig att det tas till åtal. Vi kommer ha en rejäl sittning i styrelsen kring det här och diskutera vad som kommer hända efter det här, säger Peter Jeppson.

Advokaten förvånad
Per-Olov Larsens advokat Björn Lindmar säger att han är mycket förvånad över åtalet.

Lindmar menar att åklagaren inte tydligt nog beskrivit vad tjänstefelet består i och att det knappast kan räknas som myndighetsutövning att inte lämna ut offentliga handlingar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".