I Ronneby får alla ungdomar som uppfyller ansökningskriterierna sommarjobb. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Hård konkurrens om kommunens sommarjobb

"Det är gott om platser just nu"
1:33 min

Konkurrensen är benhård för den som vill ha feriejobb i Blekinge. Värst är det för den som vill arbeta på landstinget. Bäst chans för ungdomar att få sommarjobb finns i Ronneby.

Enligt Mats Lööv, arbetsledare i Ronneby kommun, har alla en garanterad plats.

– Alla får jobb. Det beslutades i kommunstyrelsen för ett antal år sedan, att alla som uppfyller kriterierna får jobb, säger han.

Sommarjobb hos kommunen
Ferieplatser finns till för ungdomar som får möjlighet att arbeta för kommunen i ungefär tre veckor under sommaren. Möjligheten finns i alla kommuner, men Ronneby är den enda kommunen där alla garanterat får en plats.

– För närvarande är det platser till alla. Det är ungefär 180 sökande på 245 platser. Så det är inga problem, säger Mats Lööv.

I Karlskrona är det värre, kommunen har mer än dubbelt så många invånare som Ronneby kommun, ändå har de nästan lika många platser på tre gånger så många sökande. Mer specifikt 650 sökande till 300 jobb.

Det ser liknande ut i de flesta kommunerna men där konkurrensen är hård är också åldersspannet för de sökande bredare. De som är, eller fyller, 18 år prioriteras. Får man inte jobb ett år är tanken att man ska få det under nästa.

I Ronneby går det att söka jobba fram till den 12 april. I de andra kommunerna har ansökningstiderna gått ut.

Värst söktryck hos landstinget
Förutom att söka till sin egen kommun går det även att söka till landstinget. Men där är söktrycket värst.

Enligt Jenny Karlsson, personalassistent på landstinget, är det nästan 1 000 sökande till 250 platser.

– Vi har ju ökat mycket. Förut hade vi bara 125 platser och förra året ökade vi till 250. Så vi har ju fördubblat platserna redan. Det här är en väldigt viktig sak, säger hon.

Många är vårdplatser och Jenny Karlsson tror att det stora intresset beror på nyfikenhet över hur det ser ut att jobba med vård inom landstinget.

– Många är väl nyfikna på hur det är att jobba inom sjukvården. Det är ett jättebra sätt att känna på hur det är att jobba här. Man får ju tre veckor och då hinner man känna ganska mycket om det är ett roligt yrke eller inte, säger hon.

Nina Kruse
nina.kruse@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".