Luktar dåligt ledarskap. Anders Hedén, mental tränare, ger inte mycket för den offentliga kritik som målvakten, Timo Leinonen, fick av KHK:s tränare i förra veckan. Foto: Patrik Franke / Sverige Radio
Karlskrona

KHK:s tränare sågas för tufft uttalande

Mental tränare: "Det luktar dåligt ledarskap"
1:26 min

KHK:s tränare, Janne Karlssons kritik mot lagets målvakt Timo Leinonen riskerar att försämra lagets prestation. Det menar Anders Hedén, mental tränare som undervisar på Linnéuniversitetet.
– Man bygger inte människor genom att tala om för dem hur dåliga de är, säger Anders Hedén.

Karlskrona hockeyklubb är nu i ett tufft läge. Med fyra matcher kvar gäller det att vinna alla för att hålla sig kvar i allsvenskan. En enda förlust betyder att laget ramlar ner ett pinnhål och får spela i division ett nästa säsong.

I förra veckan förlorade KHK mot Tingsryd. Och på en presskonferens efter matchen var det en frustrerad tränare som uttalade sig om målvakten Timo Leinonen.

Bedrövlig säsong
– Jag förstår att Timo har haft en fantastiskt säsong, han tog ju upp och så...men med facit i hand, han har haft en bedrövlig säsong i år, sa tränaren Janne Karlsson på presskonferensen.

Idag vill varken Janne Karlsson prata om uttalandet eller någon annan i ledningen som P4 Blekinge har varit i kontakt med.

Men desto fler åsikter finns bland fansen. Sedan i förra veckan har debatten om uttalandet varit livlig på bland annat fansens nätforum.

Sänker laget
Anders Hedén, beteendevetare och diplomerat mental tränare som också undervisar på Linneuniversitetets avdelning för idrott, ger inte mycket för uttalandet. Han menar att sådanan här uttalanden sänker istället för att höja självförtroendet i laget och att det är något som klubben borde fundera över.

– Har jag en tränare som inte tror på laget, varför ska jag ha honom? Har tränaren en målvakt som han inte tror på, varför har han haft honom i sex månader utan att göra något åt det?

– Jag tycker det luktar lite dåligt ledarskap, säger Anders Hedén. 

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".