1 av 2
Ett värmande snötäcke är ingen fara, fästingdebuten kommer bara lite senare. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Norge.
2 av 2
Johan Berglund, professor vid BTH och fästingexpert. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio.
Blekinge

Blodsugaren frodas under snön

Trots snön som fallit de senaste veckorna kommer vi inte undan fästingarna i sommar. Enligt fästingexperten Johan Berglund på Blekinge Tekniska Högskola kan de snarare gynnas av det vita täcket, som inte gör mer än att skjuta fram fästingsäsongen.

– Under snötäcket ligger de kvar i sin vinterdvala och inväntar varmare väder, säger Johan Berglund.

Fästingarna ligger normalt i dvala mellan november och mars. Men i år kan alltså fästingdebuten komma senare på grund av snötäcket.

Flest vår och höst
För att fästingen ska vakna till liv under sitt skyddande jordlager, vill de ha mellan fem coh tio plusgrader under minst fem dagars tid. Det är vid ungefär tio minus och dåligt med snö som de riskerar att frysa ihjäl.

Fästingarna är som flest i Blekinge under april-maj och september-oktober. Men det är under sommarmånaderna som vi främst märker av dem.

Sommarvädret avgör
Hur många de blir i år beror på hur sommarens väder artar sig.

– Om det regnar mycket då trivs inte fästingen, är det torrt och blåsigt går den också och gömmer sig. Den vill ha lite halvklart och stilla, lite hög luftfuktighet, då trivs den, enligt Johan Berglund.

Elin Samulesson
elin.samuelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".