"Att stoppa i en tonårings hjärna narkotika det är det värsta man kan göra säger närpolischef Mats Hardartz. Foto: Nelson Antoine/Scanpix.
Ronneby

"Den yngsta som röker på är tolv år"

"Att det kryper ner i åldrarna vet vi. Men det här är extremt"
1:31 min

Flera drogpåverkade barn har omhändertagits i Ronnebys skolor de senaste veckorna. Enligt polisen är det en trend, knarket kryper längre ner i åldrarna. Eleven Birk Björkqvist menar att ungdomar pratar öppet om knarket.

– Den yngsta jag vet som röker på är tolv år, säger Birk Björkqvist som hänger på Brukets fritidsgård i Ronneby.

Igår meddelade polisen i Ronneby att fyra barn har tagits med knark i Ronnebys högstadieskolor under bara ett par veckor.

Flera slog larm
Eleverna greps efter att personal och elever i skolan slagit larm, vissa av barnen hade varit påverkade i skolan. Det handlar om cannabis och den syntetiska kopian spice, som man kan beställa på internet.

– Att det kryper ner i åldrarna vet vi men såhär, det är extremt, säger närpolischef Mats Hardartz. 

Barnen som omhändertagits blir nu fall för socialen. Men på polisen tror man att det blir vanligare med cannabis i unga år, något som får stöd av officiell statistik.

"Helt absurt"
– Det är katastrof, att stoppa i en tonårings hjärna narkotika det är det värsta man kan göra. Man stannar i utvecklingen och det känns helt absurt att man har inlett ett narkotikamissbruk redan som trettonåring, säger han.  

Nu ska ronnebypolisen, kommunen och skolorna öka det drogförebyggande arbetet med högstadieungdomar.

Vissa ungdomar tar tydligt avstånd från knarket. Men så finns det andra med en betydligt mer liberal syn.

Nyfiken
En tonårstjej som vi pratar med tror inte att cannabis är så farligt som polisen säger. Hon tror mer att man blir lugn, hungrig och fnittrig av att röka på.

– Jag kan tänka mig att prova i framtiden, säger hon, om jag känner för att experimentera.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".