"Jag tror att det beror mycket på vem man umgås med" tror Gulle Wasti om drogerna. Samuel Karlsson och Annie Sunesson håller med om det.
Ronneby

Lätt för Blekinges barn att köpa narkotika

"Det är bara ett telefonsamtal bort"
1:23 min

Det är lätt för barn att få tag på droger i Blekinge. Det säger både polisen och ungdomar själva.
– Det är ett telefonsamtal bort, säger de unga.

– Med tanke på att det är så många som gör det så tror jag bara det är att gå ut och fråga på gatan. Så fixar du det lätt, säger 17-årige Birk Björkqvist.

Han säger att han avskyr droger, men att det inte är svårt att fixa för den som vill. Den yngsta han vet som röker på är bara tolv år gammal.

Polisen har på bara ett par veckor tagit fyra barn med knark i Ronnebys skolor. Den yngsta är bara 13 år. Eleverna har varit påverkade eller innehavare av cannabis och den syntetiska kopian Spice.

Enligt polisen är knarket lätt att få tag på. Och lättillgängligheten är ett stort problem.

Enligt statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har allt fler högstadiepojkar provat cannabis, jämfört med för fem år sedan. Men tjejerna är kvar på samma nivå.

En som inte har provat är 15-åriga Gulle Wasti. Hon tror att grupptrycket har stor betydelse för om man provar eller inte.

– O ja, det tror jag verkligen. Det har med kompisar att göra. Om man är med kompisar som festar och röker är det klart man börjar röka på, säger hon.

Men medan vissa, som Gulle Wasti, tar tydligt avstånd från knarket så har andra en betydligt mer liberal syn.

En tonårstjej som vi pratar med tror inte att cannabis är så farligt som polisen säger. Hon tror mer att man blir lugn, hungrig och fnittrig av att röka på.

– Jag kan tänka mig att prova i framtiden om jag känner för att experimentera, säger hon.

På frågan hur svårt det är att få tag på skrattar hon och hennes kompis.

– Det är ett telefonsamtal bort.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".