Pågatåg till Sölvesborg. Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
Sölvesborg

Klart med Pågatåg till Sölvesborg

"Det här är bra, det är jag riktigt glad för"
1:14 min

Pågatågen kommer att rulla in i Sölvesborg i december. Det beslutade Region Blekinges trafiknämnd i total enighet.
– Det blev klart sent igår, säger Carl-Göran Svensson (M), andre vice ordförande i nämnden.

Det ser ut att bli pågatågstrafik in i länet trots allt. Politikerna i trafiknämnden har beslutat att Pågatågen ska gå fram till Sölvesborg och vända där.

I förra veckan tog nämndens arbetsutskott ett helt annat beslut. Då blev det nej till förslaget som var att tågen skulle gå ända fram till Karlshamn. Istället skulle då slutstationen för tågen vara Bromölla.

Tågen kan vända
Sedan dess har debattvågorna gått höga. Bland annat har Facebookgruppen Pågatåg till Blekinge startats. Enligt Carl-Göran Svensson var det en sen skrivelse från Trafikverket igår kväll som ändrade förutsättningarna.

– Jag har förstått att det kom en skrivelse från Trafikverket som sa att tågen kan vända i Sölvesborg. Så vi politiker var helt eniga i det här beslutet i dag, säger Carl-Göran Svensson.

Om även regionstyrelsen tar samma beslut i april så kan Pågatågen börja rulla in i länet i december.

Glatt kommunalråd
– Det här är bra, det är jag riktigt glad för. Det betyder mycket och stärker oss på många sätt. Vi har behov av att kunna utöka våra kommunikationer i alla riktningar, säger Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S).

Exakt hur många turer det blir per dag och hur prislappen nu ser ut för tågen är fortfarande oklart.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".