1 av 2
Nu förlänger kommunen staketet så att den väl använda stigen över spåret ska sluta användas. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Stenér på Karlskrona kommun. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Efter larmet: kommunen höjer säkerheten

"Här ska man inte gå!"
1:26 min

Efter larm om att bland annat skolbarn genar över järnvägsspåret inne i Karlskrona, höjer nu kommunen säkerheten längs rälsen. Det handlar om att förlänga ett staket som idag tar slut intill en ofta använd stig som korsar spåret.

Det är både kommunens personal och folk som ringt in som larmat om att det genas över järnvägsspåret bara några hundra meter från Wämöskolan.

Tåg som kör längs sträckan har fått dra i nödbromsen för att undvika att köra på dem som genar över spåret, men både lokförare och trafikverket är överens, skulle någon bli kvar på spåret kommer tåget inte att hinna stanna.

Förlänger staketet
Idag finns det ett två meter högt staket längs banvallen, men staketet ska nu förlängas och sträcka sig mellan Blåportsgatan och Vallhallavägen vid Bergåsa station.

Bara en liten bit från där staketet idag slutar har det trampats upp en stig som används så ofta och under så lång tid att den syns på satellitbilder över området.

Absolut förbjudet
Johan Stenér är projektchef på tekniska förvaltningen i Karlskrona och han tycker att springet över spåret är mycket allvarligt och förhoppningen är nu att det ska bli ett slut när det nya staketet kommer upp.

– Det är ju förhoppningen, men visst två meter eller om det är 1,2 meter högt, vill man så går det att klättra över.

Med ett staket hoppas man i alla fall att signalen ska bli tydligt, att det är absolut förbjudet att gena över spåret.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".