1 av 2
Dennies Pettersson, Foto: SVT
2 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Blekinge

Ägaren av porrsajten: "Polisiärt klöddande"

Nu tar historien om de omtvistade porrsurffakturorna en ny vändning. Skåneföretagaren Dennies Pettersson äger företaget bakom fakturorna och han motanmäler nu alla som anmält honom. Dennies Pettersson anser att det finns bevis för att alla som fått fakturor verkligen porrsurfat.

Anmälningar om falska porrsurffakturor har rasat in till polisen i Blekinge. Fakturorna har skickats ut över landet från ett företag i Ronneby.

Dennies Pettersson säger att han inte kan förstå hur det kan ta nio månader att utreda, för det var då de första anmälningarna kom till polisen i Malmö.

– Jag menar att de telefoner som fått krav har loggat in och gjort det som står i kravet, alltså att man laddat ner filmer felaktigt, brytit mot ett avtal, säger han.

Skulle så många personer verkligen ha anmält om det inte var fel?

– Ja, om polisen går ut och säger att de ska göra det. Det var ett misstag som polisen gjorde i början och inte har rättat till.

Varför är besökarna inte tvugna att betala innan de laddar ner?

– När du handlar i en affär, står det apparater som hindrar dig från att plocka ner varor i korgen? Nej, för affären vill att du ska handla.

Men jag kan ju inte gå in på en biograf och sätta mig utan att betala inträde?

– Nej, men det beror på att en biograf har sitt sätt att sköta det. Detta är ett nytt sätt och man har skyldighet att kolla upp hur det fungerar.

Anmäls fortfarande
Sedan dess har det kommit över tusen anmälningar till polisen i Kalmar och lika många till polisen i Blekinge, där det fortfarande droppar in omkring fem anmälningar om dagen.

Och Dennies Pettersson anser att han borde fått säga sin mening, eftersom polisen från början känt till att det var hans företag som stod bakom.

Inget förhör
Åklagaren Bo Birgersson i Malmö har inte tid att ställa upp på intervju, och säger att eftersom han inte blev utsedd till förundersökningsledare förrän för två veckor sedan kan han inte uttala sig om varför Dennies Pettersson inte blivit kallad till förhör, men att han kan bli det framöver.

Sätta press
Så för att sätta press på polisen har Dennies Pettersson nu börjat individuellt motanmäla var och en som anmält honom, enligt honom själv handlar det än så länge om 1500 stycken.

Anmälningarna gäller att olagligt ha laddat ner upphovsrättsskyddat material när de enligt honom kollat på porrfilm i mobilen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".