1 av 7
Hannah Fritzon och Saga Bydinger. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 7
Såhär ser det ut när man precis klivit innanför dörren. Men innan öppning ska såklart rummet fyllas med grejer. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
3 av 7
Än så länge är filmrummet tomt. Här ska man kunna spela datorspel, lana, skapa musik, redigera film och mycket mera. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
4 av 7
Vill man istället bara fika så ska det också gå bra. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
5 av 7
Soffan, som är en del av skapanderummet, har precis kommit på plats. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
6 av 7
Här ska det bli träningsrum och gymmet är döpt till "Bagarns gym". Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
7 av 7
Fritidsgårdsföreståndaren Fredrik Belfrage håller nu på att inreda fritidsgården. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Sölvesborgs nya fritidsgård efterlängtad

"Där kan man prata om sånt föräldrarna inte ska höra"
1:44 min

Sölvesborgs ungdomar har varit utan fritidsgård ett tag men till Valborg öppnar den nya fritidsgården, som är en del av Sölvesborgs aktivitetshus.

Den 30 april öppnar den nya fritidsgården och innan dess fylls 300 kvadratmeter aktivitetsyta med saker som ungdomar gillar. Några av aktiviteterna som kommer kunna göras på fritidsgården är att måla, spela datorspel, fika, spela musik, gymma och dansa.

Nya kompisar
Sjätteklassarna Hannah Fritzon och Saga Bydinger ser fram emot att få besöka den nya fritidsgården.

– Det ska bli kul att ha någonstans att hänga på fritiden för annars så finns det inte så mycket att göra i Sölvesborg, säger Hannah Fritzon.

– När man är där så kan man få nya kompisar och träffa folk som man kanske inte träffat tidigare, säger Saga Bydinger.

"Inte få panik"
Fritidsgårdsföreståndaren Fredrik Belfrage berättar att den nya fritidsgården varit efterlängtad i fem års tid och att det känns bra att den äntligen blir verklighet.

– Nu är det upp till oss att försöka göra det bästa av det här och inte få panik om inte ungarna springer hit direkt. Så det är blandade känslor; det är stolthet, nervositet och framförallt enormt mycket glädje.

Lyssnat på ungdomarna
Fredrik Belfrage berättar att man försökt låta ungdomarna själva bestämma vad som ska finnas på den nya fritidsgården och förhoppningen är så klart att många gillar den.

– Jag tror det är viktigt för ungdomar att träffas i andra sammanhang än de är vana vid. Att det finns en mötesplats där de kan få utlopp för sin kreativitet eller bara finnas i en trygg miljö för sig själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".