Prästen Rebecka Bergman ska hålla i en regnbågsmässa i Carl Gustaf kyrka i Karlshamn. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
KARLSHAMN

HBTQ-mässa i kyrkan för de som känt sig svikna

Majsan Keller: "Det kanske blir en strippshow nästa gång"
4:34 min

I eftermiddag hålls en ”regnsbågsmässa” i Carl Gustaf kyrka i Karlshamn - den riktar sig framförallt till HBTQ-personer, alltså homo-, bi- och transsexuella. Arrangören Majsan Keller vill ge folk som inte känt sig accepterade en chans att komma tillbaka till kyrkan.

 Idén fick arrangören Majsan Keller när hon pratade med Stefan Olsson på Harrys om att göra något mer än att bara festa.

– Livet är mer än bara en fest. Då tänkte jag att vi skulle ha en regnbågsmässa och jag kontaktade Rebecka för att se om det fanns en möjlighet att göra det i Karlshamn, och det var det, säger Majsan Kellar.

Positivt gensvar
Majsan Keller hade förväntat sig ett nej, men prästen Rebecka Bergman var med på noterna direkt.

– Jag tyckte det  lät spännande. Jag är från Malmö och där har man haft det flera gånger så jag känner till konceptet. När jag fick frågan tackade jag ja direkt, det lät väldigt spännande, säger hon.

Skillnaden mellan en regnbågsmässa och en vanlig är inte så många, och Rebecka Bergman säger att temamässor är vanliga.

– Det är en vanlig gudstjänstform. Det som skiljer är texter och böner, där vi väljer texter där kärleken står i fokus. Sen pratar vi om regnbågen och alla dess färger. Vi är alla olika färger, men alla tillhör Jesus och ljuset, säger hon.

En andra chans
Majsan Keller tror att regnbågsmässor ger personer en andra chans att känna sig välkomna i en kyrka, en kyrka som kanske en gång stött bort dem på grund av deras sexualitet.

– För mig har bemötandet varit jättebra, men alla känner sig inte välkomna på grund av sin sexuella läggning och det är inte självklart att man ska gå dit. Det är dessutom svårare i mindre orter, men Karlshamn visar att det går och det är jättepositivt, säger hon.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".