Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukskrivningarna ökar återigen, mest bland kvinnor.Foto: Bernt Ekdahl / Scanpix
Blekinge

Blekingekvinnor sjukskrivna dubbelt så länge som män

"De mellan 25 och 30 år börjar bli långtidssjukskrivna"
1:14 min

Allt fler kvinnor blir sjukskrivna och den vanligaste orsaken hos kvinnor i Sverige är psykisk ohälsa.

Under de senaste tio åren har sjukskrivningarna minskat stadigt men nu syns det en tydlig ökning igen. Omkring 40 procent av de sjukskrivna kvinnorna har diagnosen psykisk ohälsa.

Bo Hjalmarsson är försäkringsansvarig för Kommunals medlemmar i Blekinge och han är inte ett dugg förvånad. Pressen på de anställda ökar hela tiden, menar han.

– När någon är sjuk eller frånvarande får de inga vikarier och om någon slutar så tillsätts inte tjänsten direkt.

Tillbaka för tidigt
Bo Hjalmarsson säger också att om någon är sjukskriven så går de gärna tillbaka för tidigt till jobbet eftersom man tycker synd om kollegorna och han har sett de senaste fem åren att hans medlemmar mår allt sämre.

I Blekinge är kvinnor sjukskrivna i snitt 10 dagar per år. Det är nästan dubbelt så mycket som män.

Den vanligaste sjukskrivningsorsaken hos kvinnor i Sverige är psykisk ohälsa, omkring 40 procent av de sjukskrivna kvinnorna har den diagnosen. Och enligt Försäkringskassan är det hos de yngre som sjukskrivningarna ökar snabbast och det har också Bo Hjalmarsson sett:

– Jag märker att de här mellan 25 och 30 år som inte alls varit länge inom vården också börjar bli långtidssjukskirvna, tyvärr.

Psykosocial arbetsmiljö
Och ska det bli någon förbättring måste man ta den psykosociala arbetsmiljön på allvar, menar han:

– Jag tror ju att på sikt kommer folk att protestera mot våra politiker och mot de här nedskärningarna. Det måste bli det annars får de inga som vill jobba inom vården.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".