Jan Georgio och Julia Colliander möter barn med drogproblem. Foto: Olof Peterson / Sveriges Radio
Ronneby

Fler barn får behandling mot missbruk

"Föräldrarna är oroliga och förvånade"
1:28 min

Allt fler barn får behandling för narkotikamissbruk i Ronneby. Men det finns en risk att kommunen missar de mest utsatta. Skillnaden jämfört med förra året är så stor att kommunens behandlare Jan Georgio kallar det för en explosion.

– För ett år sedan hade vi inte någon inne som var under 18 år, överhuvudtaget. Det är nu det senaste halvåret som det exploderade, säger Jan Georgio.

Drogpåverkade barn
Tidigare veckan rapporterade polisen i Ronneby att flera barn har tagits drogpåverkade i skolan. De barnen blir nu fall för socialtjänsten som erbjuder barnen samtalsstöd och behandling.

"Exploderat"
Det är antalet barn som går i behandling mot narkotikaberoende i Ronneby som har exploderat, enligt Jan Georgio. Efter att det inte var några alls förra året har han nu behandling för tre barn samtidigt.

Under behandlingen, som är helt frivillig, går de igenom risker med och orsaker till missbruket.

Dåliga kunskaper
En viktig del är att just motivera barnen till att sluta. Ofta har barnen, precis som samhället i övrigt och barnens föräldrar, ganska dåliga kunskaper om vilka effekter tillexempel cannabis har på unga.

 – De föräldrar som kommer på stödsamtal är självklart oroliga och förvånade att det är så lätt för ungdomar att få tag på det här, säger kommunens fältsekreterare Julia Colliander.

Utanförskap och utsatthet
Tillgängligheten är ett problem. Men andra faktorer som utsatthet och utanförskap kan vara avgörande för om en ungdom fortsätter med missbruk. Eftersom behandlingen är frivillig finns en risk att de som behöver mest hjälp, är just de som tackar nej, det medger Jan Georgio.

 – Jo, det gör det ju. Men jag måste vara optimistisk och tro på det jag gör, säger Jan Georgio.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".