Äppelodlarna är tacksamma över att våren dröjer. så att inte knopparna luras att växa. Foto:Scanpix

Äppelodlare gillar kylan

”Vi hoppas att värmen kommer i slutet av april”
0:59 min

Det är inte alla som är ledsna över att vintern inte släpper taget. Bland de som gillar minusgrader långt in i mars finns äppelodlarna.

– Blir det väldigt varmt i mars börjar knopparna växa och så fort de gjort det blir de känsliga för frost. Då är det mycket bättre som det är nu, kallt och så får vi hoppas att värmen kommer i slutet av april, säger Lars-Olof Börjesson, vd för Äppelriket på Österlen.

Kylan gör även att antalet skadeinsekter kan bli färre. Värre var det med vädret förra året. Efter sol och värme i mars kom sedan åtta minusgrader den 3 april vilket skadade stora delar av äppelskörden. Vi fick till exempel äpplen med slipsar och skorv, äpplen som blir för fula för att sälja i handeln.

I år har inga knoppar lurats att börja växa ännu, tack vare kylan, men i äppelbranschen är man luttrad. Oväntade frostnätter och hagelskurar kan ändå dyka upp senare i år. Något som gör att Lars-Olof Börjesson inte tar ut segern i förskott.

– Jag jublar inte förrän frukten ligger inne i våra lager, då vet vi att det blir ett bra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".